W zgodzie z daleko-wschodnią filozofią to, co jemy powinno być spójne z naturą 5 żywiołów, które zarządzają wszechświatem. Symbolami żywiołów mogą być przykładowo Ogień, Metal również Woda, natomiast któremukolwiek spośród nich współgra konkretny smak, do jakiego przypisane są konkretne produkty dietetyczne. Drzewo: np twaróg, kwaśne owoce, pomidory, białe wino. Ogień: np papryka wrzątek. Ziemia: np słodkie owoce. Stal: na przykład pieprz. Ciecz: na przykład wędliny zimna woda
Kuchnia wykonywana według koncepcji 5 smaków podlega okresowemu panowaniu 5 Żywiołów, co powiązane jest z porami roku: Wiosna-Drzewo, Końcówka Lata-Ziemia, Jesień-Metal. Każdej porze cyklu określony jest nasz zegar biologiczny także pewne narządy. Dla przykładu żołądek umieszczony jest w żywiole Ziemi. Gotując potrawy połączone z owym żywiołem będziemy wspierać żołądek, ochraniając go przed rozmaitymi chorobami. Jako iż żywioł Ziemia połączony może być ze schyłkiem lata, więc tylko w tymże terminie powinniśmy wyjątkowo zadbać o nasz żołądek. Zalety: - usprawnia przemianę materii - nie musimy dodawać kalorii także analizować ig Minusy: - zasady diety są dosyć trudne (trzeba umieć, jakie produkty przynależą do właściwego żywiołu także z jakim żywiołem związane określone narządy wewnętrzne) - sezonowe usuwanie składników pokarmowych (np. zimą nie jest wartościowe spożywanie warzyw, pojawiają się one jedynie latem).
Przedstawił:: stimolare i capezzoli per aumentare il seno