Smak porannej kawy jest uzależniony szczególnie od metody jej palenia, przygotowania, a przede wszystkim od rodzaju stosowanych ziaren kawy. Kawowiec jest drzewem, które w naturalnych założeniach, osiąga wysokość 15 metrów. Na globie jest więcej niż 60 gatunków kawowca, jednak aktualnie dominują Arabika i Robusta. Arabica to jeden z podstawowych ziaren kawy, który zdominował 70% rynku. Jej ziarna są podłużne, z kolei wewnątrz znajdziemy specyficzny szew który tworzy literę „s”. Kofeina parzona z ziaren Arabika jest delikatna i aromatyczna, jak i posiada niską zawartością kofeiny, która oscyluje pomiędzy 0,9 a 1,7%. Zważywszy na szczególne warunki pogodowe, arabika uprawiana jest najczęściej w Kolumbii, Indiach, a także na Jawie, Sumatrze i Karaibach. Ziarna kawy Robusty znajdują się niemalże na każdej sklepowej półce. Istotną różnicę stanowi wyższa zawartość kofeiny. Ten gatunek ziaren kawy odkryto dopiero w XIX wieku i uwagę plantatorów zwrócił zwłaszcza fakt, iż drzewa z tego gatunku są znacznie bardziej wytrzymałe na warunki klimatyczne, jak również owocują częściej niż Arabika. Ziarna Robusty są owalne i posiadają prosty szew. Robusta jest zdecydowanie łatwiejsza w uprawie. Rośnie na nawet w regionach strefy równikowej. Bardzo duże plantacje robusty są w Wietnamie, Brazylii, Ugandzie i Kamerunie. Roślina ma po 22 chromosomy w pojedyńczej komórce dlatego się ją uprawia. Może tez być bardziej odporna na różne szkodniki i drobnoustroje powodujące chorobę. Smak robusty jest bardzo delikatny, ostrzejszy, bardziej gorzki. Zawiera też znacznie więcej kofeiny niż arabica, stąd ma silniejsze właściwości pobudzające.
Strona www: Buy tea online uk